Lasersko skidanje dioptrije


LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE izveo je početkom 1998. godine doc. dr. sc. Nikica Gabrić u klinici "Svjetlost" u Zagrebu, a prva takva operacija u svijetu izvedena je 1988. godine. Od oktobra 2010. g. najmoderniji laser za lasersko skidanje dioptrije, koji predstavlja zadnju riječ svjetske tehnologije "Allegretto" EyeQ-400HZ , nalazi se u našoj bolnici. Ovim laserom, koji koristi najmodernji software i wavefront analizu, osim kratkovidosti, uspješno se može operisati i kratkovidi astigmatizam i dalekovidost. Upravo stoga i sam prof. Gabrić koji se dosada nije mogao operisati zbog velikog astigmatizma, uspješno je operisan na ovom novom uređaju i više ne nosi naočale.
 
Excimer laser je visokoenergetski UV laser koji se već dugi niz godina koristi u oftalmologiji. Riječ excimer dolazi od "excited dimers" a označava pobuđene molekule gasova - argona, ksenona i kriptona te halogena - fluorida, hlorida, bromida. Prva istraživanja upotrebe excimer lasera na životinjskom modelu počela su 1975. godine (Velazco i Sester), dok je na čovjeku prva operacija napravljena 1986. godine (Seiler, McDonald). Korekcija vida excimer laserom je ambulantni operativni zahvat koji koristi hladni zrak svjetla za remodulisanje rožnjače. Pulsirajući, svjetlost velikom preciznošću skida mikronsku količinu tkiva mijenjajući zakrivljenost rožnjače.

Danas su u upotrebi u svijetu 4 excimer laser tehnike i sve 4 tehnike operacije dostupne su u Opštoj bolnici Meljine  i mogu se učiniti na Allegretto laseru:
 • fotorefraktivna keratektomija - PRK
 • LASEK
 • EPILASIK
 • LASIK

NA OVOM NOVOM LASERU ZA LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE, KOJI IMA BITNO UNAPRIJEĐEN SOFTWARE, MOGU SE SKIDATI DIOPTRIJE OD +5.00 DO - 10.00. CILINDRI VIŠE NISU PROBLEM ZA SKIDANJE (DO 5 CILINDARA).

JESAM LI DOBAR KANDIDAT ZA SKIDANJE DIOPTRIJE?

Dakle, svaki pacijent koji ima dioptriju unutar ovog raspona može biti pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije, ali je potreban detaljan oftalmološki preoperativni pregled da bi se ustanovilo postoje li sa strane oka neke kontraindikacija za skidanje dioptrije. Potrebno je reći i da osobe iznad 40. godine nakon laserskog skidanja dioptrije mogu biti bez naočala za daleko, no da će morati kao i svi njihovi vršnjaci nositi naočale za čitanje.


PREOPERATVNI PREGLED kojim se utvrđuje je li osoba pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije, a koji pacijenta ne obavezuje da se operaciji i podvrgne, sastoji se od:
 • Određivanja vidne oštrine bez naočara
 • Određivanja diotprije na automatskom kompjuterskom refraktometru i ispitivanje vidne oštrine sa dobivenom korekcijom tj. provjera dobivene dioptrije na refraktometru
 • Mjerenja očnog pritiska na bezkontaktnom tonometru
 • Pregleda prednjeg i zadnjeg očnog segmenta na biomikroskopu
 • Kompjuterizovane kornealne topografije - skeniranja površine rožnjače da se vidi postoje li kakve abormalnosti, mjeri debljinu rožnjače, 3D analizira prednju očnu sobicu, prikazuje gustinu katarakte (Oculus Pentacam HR)
 • Mjerenja axialne dužine odnosno dužine očne jabučice
 • Automatske kompjuterske refraktometrije u midrijazi (kod širokih zjenica)
Cijeli preoperativni pregled traje oko 30-45 minuta i može pacijentu reći je li dobar kandidat za lasersko skidanje dioptrije po pitanju same vrijednosti dioptrije i stanja oka.

Ni jedna pretraga koja se čini tokom preoperatvnog pregleda nije nimalo štetna za oko, i jedina inkomodacija jesu široke zjenice radi kojih pacijent mutnije vidi u periodu od 2 sata nakon pregleda dok se zjenice ponovo ne skupe.

O metodi koja će bit primjenjena za skidanje dioptrije odlučuju ljekar i pacijent.
ZA DIOPTRIJE
 • od 0.00 do -7.00 koriste se metode PRK, LASEK, EPILASIK I LASIK
 • od -7.00 do -10.00 koristi se metoda LASIK
 • preko -10.00 ne koristi se laserska metoda već metoda refraktivne operacije ugradnje intraokularnog sočiva
 • od 0.00 do +5.00 koristi se metoda LASIK

Ni PRK ni LASIK metoda nisu bolne kod izvođenja samog zahvata. Glavna razlika između metode PRK s jedne strane i LASIK-a s druge strane je u činjenici da je prva metoda u postoperativnom toku malo bolnija, što znači da tokom prva 3 dana pacijent može osjećati peckanje u očima dok epitel ne zaraste. S druge strane, kod LASIK metode nema nikakve bolnosti u postoperativnom toku i potpuni oporavak vida je nešto brži (već za 3 dana pacijent se može vratiti na posao, ako ne radi u nepogodnim uslovima kao što su izloženost prašini, vjetru, ne radi teške fizičke poslove i slično).

U slučajevima kada se kod nekog pacijenta mogu tehnički primijeniti obje metode, sam pacijent će moći odabrati koju metodu operacije želi. No, kao što smo napomenuli, kod nekih pacijenata, zavisno o njihovoj dioptriji, moguće će biti učiniti samo jedan tip zahvata (npr. za + dioptrije i dioptrije > -6.00 može se učiniti samo LASIK).
Laserski skenirajući zrak prolazi kroz sistem sočiva, reflektujućih ogledala i filtera te se fokusira na površinu rožnjače pacijenta pod kontrolom kompjutera. Prije samog zahvata inženjer provjerava kalibracijske parametre samoga lasera i mjeri odgovarajuću lasersku energiju da još jednom provjeri odgovara li ona postavkama na računaru u količini primjenjene energetske snage.

Na dan same operacije pacijent dolazi bez ikakve posebne preoperativne pripreme. Oči se anesteziraju kapljicama anestetika i pacijent čeka na operaciju. Zatim se pacijent udobno smjesti na ležaj lasera. Oči se dodatno anesteziraju sunđerom natopljenom u anestetik. Nakon toga zavisno o metodi operacije skida se epitel ili se formira rožnični poklopac (ni jedan od ovih postupaka nije nimalo bolan). Operater tada fokusira laserski zrak u centru rožnjače, a pacijent fiksira trepćuću fiksacijsku tačku. Kontrolom nožne pedale operatera laserski zrak počinje modelovati rožnjačinu površinu, a prosječno trajanje ovog postupka je oko 30-ak sekundi, zavisno o veličini dioptrije. Ovaj postupak je potpuno bezbolan za samog pacijenta. Potrebno je reći da poseban kompjuterski sistem za praćenje pokreta oka (eye-tracker), prati eventualne pomake očne jabučice da se osigura djelovanje samog lasera na željeni dio rožnjače.

Eye-tarcker

Nakon samog zahvata na oba oka koji ne traje duže od 15-ak minuta za oba oka, računajući od polijeganja pacijenta na ležaj, pacijent dobiva zaštitno meko terapeutsko sočivo, testira se odmah vid da pacijent vidi kako je učinak postignut odmah, i pacijent ide kući bez ikakvih bolova i naručuje se na kontrolu sutradan. Nakon PRK metode meko kontaktno sočivo ostaje na oku 3 dana, a kapljice se kapaju nekoliko mjeseci. Nakon LASIK metode meko kontaktno sočivo ostaje na oku 1 dan, a pacijent kapa kapljice oko 1 mjesec.

Kod kratkovidnih osoba potrebno je smanjiti zakrivljenost središnje rožnjačne zone da bi se zraci svjetlosti koje padaju ispred mrežnjače zbog prejake prelomne snage rožnjače ili prevelike dužine same očne jabučice, nakon zahvata projektovale na samu mrežnjaču da bi osoba mogla vidjeti bez naočala. To se postiže skidanjem mikronski tankih (oko 9 mikrona za 1 dpt) slojeva u centru rožnjače. Minus naočale imaju isti učinak: smanjuju prelomnu snagu rožnjače.

Kod dalekovidnih osoba potrebno je pojačati zakrivljenost središnje rožnjačine zone da bi se zraci svjetlosti koje padaju iza mrežnjače zbog preslabe prelomne jačine rožnjače ili prekratke dužine same očne jabučice, nakon zahvata projektovale na samu mrežnjaču da bi osoba mogla vidjeti bez naočala. To se postiže remodelovanjem rubne zone u središtu rožnjače kako bi se onda posljedično postigla pojačana zakrivljenost centra. Plus naočale imaju isti učinak: pojačavaju prelomnu jačinu rožnjače.

Kod osoba s astigmatizmom zbog različite zakrivljenosti meridijana rožnjače, laserski zrak remodeluje zakrivljenost samo onog meridijana koji je nosilac refraktorne greške.

Metoda laserskog skidanja dioptrije u kliničkoj je upotrebi preko 20 godina i miloni ljudi operisani su u svijetu ovom metodom. Jedine komplikacije ovog zahvata mogu biti povrat dijela skinute dioptrije ili javljanje blagog ožiljka. Obje ove komplikacije ne mogu dovesti do gubitka vida i ne mogu se predvidjeti jer zavise o individualnom potencijalu za zarastanje tkiva. Postoperativni ožiljak ne umanjuje bitno vidnu oštrinu, a može se bistriti ukapavanjem kortikosteroidnih kapljica. Povrat dijela dioptrije može se riješiti ili dodatnim laserskim zahvatom ili nošenjem korekcije. Potrebno je reći da preko 95% pacijenata nema nikakvih poteškoća nakon zahvata, niti u smislu povrata dioptrije niti u smislu blagog ožiljka.

Naručite se na pregled za lasersko skidanje dioptrije Cjenovnik Najčešća pitanja
 
  Imam tanku rožnjaču...  
 
 

 

 

Početna

50% popusta na lasersko skidanje dioptrije
Kontakt

O nama

Opšti podaci
Zaposleni
Kontakt i lokacija
1. u Crnoj Gori

Usluge

Lasersko skidanje dioptrije
Katarakta
Strabizam
Ordiniranje naočala
Staračka dalekovidnost - Presbyopia
Ugradnja Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Ugradnja multifokalnih sočiva
Pregled za lasersko skidanje dioptrije
 

Tehnologija

Laseri
Uređaji u operacionim salama
Oftalmološka dijagnostika

Baza znanja

Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)
Katarakta (mrena)
Implementacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Pitanja iz opšte oftalmologije
Kontaktna sočiva
Povišen očni pritisak - Glaukom
Retina
Strabizam
 

Cjenovnik