Glaukom


Glaukom

Glaukom je skup bolesti vidnog živca koja dovodi do oštećenja i gubitka ćelija retinalnih ganglija, glavnog uzroka neuropatije. Povišeni očni pritisak (>21 mmHg) važan je faktor rizika za razvoj glaukoma. Neliječenje glaukoma može dovesti do trajnog oštećenja vidnog živca što će rezultirati gubitkom vidnog polja i na kraju sljepoćom.

Glaukom se može ugrubo podijeliti u:

1. Primarni glaukom: otvorenog ili zatvorenog ugla.

2. Sekundarni glaukom: kao posljedica određenih patoloških stanja:

  • jatrogeni (dugotrajna upotreba kortikosteroida)
  • povrede oka
  • dijabetes (npr. teška dijabetička retinopatija)
  • različite upale srednjeg i zadnjeg segmenta oka-uveitisi

Gubitak vidnog polja kod glaukoma zbiva se postupno tokom dužeg perioda i često se prepoznaje tek u uznapredovalom stadijumu. Glaukom je širom svijeta po učestalosti drugi uzročnik sljepoće. Bolest pogađa približno jednu od 500 osoba mlađih od 50 i starijih od 80 godina.

Znakovi i simptomi

Oboljeli često nemaju nikakvih subjektivnih simptoma koji bi upućivali na glaukom, pa je odlazak na redovne oftalmološke preglede na kojima se mjeri očni pritisak od izrazite važnosti. Periferni ispadi vidnog polja i gubitak kontrastne osjetljivosti mogu ukazivati na zahvaćenost sloja ćelija vidnog živca. Ispitivanje vidnog polja (perimetrija) i ispitivanje kontrastne osjetljivosti služe za određivanje stepena oštećenja vida. Simptomi koji upućuju na glaukom su bol unutar ili iza očne jabučice, glavobolja, osjetljivost očne jabučice na pritisak, suzenje, zamagljenje vida te haloi oko svjetala po noći.

Rizični faktori

Osobama koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju oboljelog člana je vjerovatnoća za razvoj glaukoma za 6% viša nego ostatku populacije. Starost, istanjenost rožnjače i kratkovidost takođe predstavljaju faktore rizika. Preporuka je u slučaju sumnje u neki od rizičnih faktora za razvoj glaukoma najmanje jednom godišnje otići na pregled očnog dna kroz proširene zjenice.

Dijagnoza

Dijagnostika glaukoma uključuje mjerenje očnog pritiska tonometrom, uočavanje promjena u veličini i obliku oka (pahimetrijom i mjerenjem očnih uglova), ispitivanje ugla prednje očne komore gonioskopom, ispitivanje vidnog živca kako bi se uočila moguća vidljiva oštećenja samog živca optičkom koherentnom tomografijom (OCT) te ispitivanje vidnog polja (perimetrijom).

Pregled zahtijeva odgovarajuću dijagnostičku tehnologiju i razumnu selekciju tretmana za pojedinog pacijenta.

Liječenje

Konzervativno liječenje glaukoma svodi se na snižavanje očnog pritiska kao vodećeg rizičnog faktora nastanka oštečenja živca antiglaukomskim kapljicama. Ukoliko konzervativna terapija nije dovoljna pacijentu, pristupa se laserskom tretmanu:
  • Nd Yag laser iridotomija
  • Argon laser trabekuloplastika
  • Selektivna laserska trabekuloplastika - SLT

Klasičnoj hirurškoj operaciji (ex press mini glaucoma shunt i trabekulektomiji) pristupa se kao zadnjoj fazi liječenja.


Na slici se vidi Ex press mini shunt- koji predstavlja cjevčicu sa valvulom koja se smjesti u zid prednje komore oka i polako drenira očnu vodicu iz prednje očne komore izvan oka pod sluznicu, jer je prirodni put oticanja vodice trajno začepljen zbog bolesti.


Na slici se vidi kako se jednostavnim minimalno invazivnim zahvatom koji traje desetak minuta u lokalnoj anesteziji, mini shunt smješta u zid prednje komore posebnim injektorom.


 


Najčešća pitanja   Cjenovnik
 

 

 

Početna

50% popusta na lasersko skidanje dioptrije
Kontakt

O nama

Opšti podaci
Zaposleni
Kontakt i lokacija
1. u Crnoj Gori

Usluge

Lasersko skidanje dioptrije
Katarakta
Strabizam
Ordiniranje naočala
Staračka dalekovidnost - Presbyopia
Ugradnja Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Ugradnja multifokalnih sočiva
Pregled za lasersko skidanje dioptrije
 

Tehnologija

Laseri
Uređaji u operacionim salama
Oftalmološka dijagnostika

Baza znanja

Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)
Katarakta (mrena)
Implementacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Pitanja iz opšte oftalmologije
Kontaktna sočiva
Povišen očni pritisak - Glaukom
Retina
Strabizam
 

Cjenovnik