Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)

1. Koliko košta lasersko skidanje dioptrije?

2. Koje su metode dostupne?

3. Utiče li trudnoća na povrat dioptrije?

4. Jesam li kandidat za operaciju?

5. Koliko se čeka?

6. Što sve moram učiniti prije?

7. Koliko dugo moram biti bez sočiva?

8. Je li moguće učiniti pregled i operaciju isti dan?

9. Je li operacija bolna i koliko traje?

10. Koji su načini plaćanja?

11. Spavanje ako nisam iz Herceg Novog?

12. Postoperativni period ograničenja?

13. Kontrolni pregledi nakon operacije?

14. Sigurnost operacije?1. Koliko košta lasersko skidanje dioptrije?

Cijena laserskog skidanja dioptrije za daljinu iznosi 1000 eura po oku. O trenutnim akcijama se možete informisati na početnoj strani našeg odjeljenja.

 Povratak na vrh2. Koje su metode dostupne?

Za dioptrije
 • od -0,50D  do -7,00D koriste se metode PRK, LASEK, EPILASIK I LASIK
 • od -7,00D do -10,00D koristi se metoda LASIK
 • preko -10,00 ne koristi se laserska metoda već metoda refraktivne operacije ugradnje fakičnog intraokularnog sočiva
 • od +0,50 do +5.00 koristi se metoda LASIK
LASIK (Laser In Situ Keratomileusis) je danas najčešće izvođena vrsta zahvata jer daje najpredvidljivije rezultate te osigurava visoko zadovoljstvo pacijenata. Postupak je kratak te daje primjetan rezultat neposredno nakon operacije. LASIK procedura se sastoji od dva koraka operacije. U prvom koraku se formira ''flap'' (poklopac na rožnjači), a u drugom koraku se remodeluje površina rožnjače excimer laserom.

Poklopac na rožnjači se može formirati na dva načina:

1. Femtosecond laserom – Z – LASIK
2. Mehaničkim mikrokeratomom (nožićem)
 
LASIK s upotrebom Femtosecond lasera - kod Z-LASIK procedure svaki korak je automatizovan i kompjuterski vođen na dva lasera. Prvi korak Z-LASIK procedure izvodi se na Ziemer Femtosecond LDV laseru (''Leonardo Da Vinci'') omogućujući operaciju bez upotrebe mikrokeratoma. Poklopac se formira pomoću laserske zrake. Femtosecond laserom operacija postaje potpuno automatizirana i precizno kompjuterski kontrolisana omogućujući pacijentima još ugodniji i u potpunosti bezbolan tretman. Drugi korak operacije samog laserskog skidanja dioptrije modelovanjem površine rožnjače izvodi se na novom SCHWIND AMARIS 750S laseru i ''Allegreto'' EyeQ-400HZ. Ova metoda omogućava veću preciznost u veličini, obliku i debljini rožnjačinog poklopca.
 
LASIK s upotrebom mikrokeratoma (koja se izvodi kod nas) - operacija se takođe izvodi u dva koraka. U prvom koraku se formira poklopac na rožnjači mehanički upotrebom mikrokeratoma (nožića). U drugom koraku se remodeluje površina rožnjače pomoću novog SCHWIND AMARIS 750S lasera i ''Allegreto'' EyeQ-400HZ lasera.
 
Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je  metoda koja se primjenjuje uglavnom kod nižih dioptrija i tanjih rožnjača. Prilikom zahvata se ukloni epitel, površinski sloj rožnjače i direktno se laserom odstranjuje dioptrija bez rezanja rožnjače.
PRK se dijeli na mehanički PRK i transepitelni PRK. Metode se razlikuju po načinu uklanjanja površinskog sloja rožnjače – epitela.
 
Mehanički PRK – epitel se uklanja posebnim instrumentom (četkicom), a zatim se brusi dioptrija
 
Transepitelni PRK – epitel se uklanja laserski, a zatim laser brusi i dioptriju.
 
Fototerapijska keratektomija (PTK) – je zapravo PRK u kojoj se laserom tretira oko zbog liječenja različitih bolesti rožnjače.
 
Ni PRK ni LASIK metoda nisu bolne kod izvođenja samog zahvata. Glavna razlika između metode PRK s jedne strane i LASIK-a s druge strane jest u činjenici da je prva metoda u postoperativnom toku malo bolnija, što znači da tokom prva 3 dana pacijent može osjećati peckanje u očima dok epitel ne zaraste. S druge strane, kod LASIK metode nema nikakve bolnosti u postoperativnom toku i potpuni oporavak vida je nešto brži (već za 3 dana pacijent se može vratiti na posao, ako ne radi u nepogodnim uslovima kao što su izloženost prašini, vjetru, ne radi teške fizičke poslove i slično).
 
INTRACOR metoda - Izvodi se uz pomoć femtosecond lasera pod nazivom TECHNOLAS 520F.
Laser svojom zrakom formira 5 koncentričnih krugova u rožnjači (prednjem providnom dijelu oka) tačno iznad zjenice omogućavajući na taj način ponovo oštro fokusiranje slike. Zahvat je minimalno invazivan, što znači da ne radi nikakvo oštećenje ni površine, ni dubine oka. Laserska zraka programirana je tako da uđe u tačno zadato ograničeno područje gdje formira svoje krugove koji povećavaju jačinu centralnog dijela rožnjače potrebnog za izoštravanje vida na blizinu, dok uticaja na vid za daljinu praktično nema (primijećena su čak i malena poboljšanja vida na daljinu). Zahvat traje 3 minute po oku, dok je rad samog lasera oko 20 sekundi

 Povratak na vrh
 


3. Utiče li trudnoća na vraćanje dioptrije?
 
Laserska operacija očiju i trudnoća nemaju nikakvu međusobnu povezanost, a operacije se vrše i  djevojkama koje nisu rađale. Vrlo je mala vjerojatnoća da će pod uticajem hormonskih promjena u trudnoći doći do promjene dioptrije, i na taj proces vrsta korekcionog pomagala (naočale, sočiva) ili laserska operacija nemaju nikakav uticaj. Kod žena kod kojih se u prvoj trudnoći nije mijenjala dioptrija vrlo je mala vjerovatnoća da će se tako nešto dogoditi u drugoj. Sama laserska operacija nema nikakav uticaj ni na izbor vrste poroda.

 Povratak na vrh4. Jesam li kandidat za operaciju?

Da bi utvrdili jeste li kandidat za operaciju potrebno je napraviti laser pregled. To je detaljan pregled kojim dobijemo kompletan uvid u stanje Vašeg oka i koji traje sat do sat i po.
Preko 90% ljudi koji nose naočale i sočiva pogodni su za lasersku korekciju vida. LASIK metodom može se skinuti dioptrija od -10,00D do + 5,00D i do ±6,00D astigmatizma. Svaki pacijent koji je punoljetan i ima dioptriju unutar ovog raspona može biti pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije, ali je potreban detaljan oftalmološki preoperativni pregled da bi se ustanovilo postoje li sa strane oka neke kontraindikacije za skidanje dioptrije. Osobe koje imaju dioptriju veću od ove mogu biti kandidati za neku drugu metodu korekcije dioptrije, poput ugradnje intraokularnih sočiva.
Dioptrija mora biti stabilna bar godinu dana, a pod stabilnim se smatra promjena dioptrije do 0,50D.
Preoperativni pregled kojim se utvrđuje je li pacijent pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije, a koji pacijenta ne obavezuje da se operaciji i podvrgne, ne boli i sastoji se od:
 • određivanja vidne oštrine bez naočara
 • određivanja diotprije na automatskom kompjuterskom refraktometru i ispitivanje vidne oštrine s dobijenom korekcijom tj. provjera dobivene dioptrije na refraktometru
 • mjerenja očnog pritiska na beskontaktnom tonometru
 • pregleda prednjeg i zadnjeg očnog segmenta na biomikroskopu
 • kompjuterizovane kornealne topografije (skeniranja površine rožnjače da se vidi postoje li kakve abormalnosti)
 • automatske kompjuterske refraktometrije u midrijazi (kod širokih zjenica)
 • završnog razgovora
Ako je zbog stanja na oku to potrebno moguće je učiniti niz dodatnih snimanja koja produžavaju trajanje pregleda ali se dodatno ne naplaćuju.
Ni jedna pretraga koja se čini tokom preoperativnog pregleda nije nimalo štetna za oko, i jedina inkomodacija jesu široke zjenice radi kojih pacijent mutnije vidi u periodu od 2 sata nakon pregleda dok se zjenice ponovo ne vrate u prvobitno stanje.

O metodi koja će biti primijenjena za skidanje dioptrije odlučuju ljekar i pacijent.

 Povratak na vrh5. Koliko se čeka?

Pregled je moguće zakazati unutar sedam dana od Vašeg poziva. Naše sestre će Vam omogućiti prvi slobodni termin u vremenu koje Vama odgovara. Više ljekara radi laser preglede tako da imamo mogućnost da Vam maksimalno izađemo u susret.

 Povratak na vrh
 


6. Što sve moram učiniti prije?

Prije pregleda trebate skinuti sočiva, osigurati pratnju jer nećete moći voziti kada su Vam zjenice široke, te ponijeti stare nalaze ukoliko ih imate.

 Povratak na vrh7. Koliko dugo moram biti bez sočiva?


Prije pregleda biste trebali biti bez mekih kontaktnih sočiva bar 3 puna dana, dok za polutvrda i tvrda kontaktna sočiva taj period iznosi najmanje 8 dana. Na ovaj način se površina oka "odmori" te se omogućava vjerodostojnost mjerenja i rezultata.

 Povratak na vrh8. Je li moguće učiniti pregled i operaciju isti dan?

Teoretski je moguće učiniti pregled i operaciju isti dan, ali to svakako nije preporučljivo. Kako na pregledu širimo zjenice da bi pregledali Vaše sočivo i očnu pozadinu, potrebno je sačekati 2-4 sata da se zjenice vrate u prvobitno stanje jer tako zahtjeva laser. To sve onda dosta dugo traje i nije ugodno za osobu koja iščekuje operaciju. Smatramo da je psihički i tehnički puno jednostavnije napraviti dan razlike između pregleda i same operacije.

 Povratak na vrh9. Je li operacija bolna i koliko traje?

Prije same operacije laserskog skidanja dioptrije kapaju se anestetske kapljice pa je operacija potpuno bezbolna. Traje 5 minuta po oku. Laser brusi dioptriju u sekundama (2 sekunde su potrebne za skidanje 1 dioptrije) i u tom periodu je potrebno što mirnije gledati u svjetla iznad sebe. Operater čitavo vrijeme komunicira s Vama, vodi Vas kroz operaciju te u svakom trenutku znate što Vam se radi. Laser ima takozvani 'eye- tracker' koji prati pokrete i na taj način sprječava mogućnost greške. Prije operacije se obavi kontrolni pregled dioptrije i još jedan kratki razgovor. Nakon operacije slijede uputstva od strane naših sestara pri kojima dobijete kapljice i otpusno pismo. Vaš boravak na odjeljenju taj dan traje oko sat vremena.

 Povratak na vrh10. Koji su načini plaćanja?

Atlas Banka nudi mogućnost kreditiranja pacijenata koji žele obaviti neku od operacija. Uslugu možete platiti i karticama – nevezano jeste li iz Crne Gore ili inostranstva, gotovinskim plaćanjem ili kombinacijom jednog i drugog.

 Povratak na vrh11. Spavanje ako nisam iz Herceg Novog?

Bolnica Meljine nudi smještaj za svoje pacijente po vrlo povoljnim cijenama, ali bi bilo poželjno da to unaprijed najavite da bismo Vam osigurali noćenje u jednoj od naših soba ili apartmana.

 Povratak na vrh12. Postoperativni period ograničenja?

Nakon operacije biste se trebali suzdržavati od težih fizičkih aktivnosti mjesec dana postoperativno, dok lagano trčanje ili vježbu možete početi već nakon 2 sedmice. U prvo vrijeme izbjegavati zadimljene i prašnjave prostorije, a gledanje televizije, rad na računaru i vožnju automobila možete početi čim Vam ne bude smetala postoperativna suvoća oka tj. kada se budete osjećali sigurno. Znači, ove aktivnosti smijete raditi počevši  par dana nakon operacije sve u granici vlastite ugodnosti. Ni na koji od navedenih načina ne možete uticati na eventualni povrat dioptrije tako da Vas to ne treba brinuti. Žene se ne bi trebale šminkati 3 sedmice nakon operacije, a umivati se možete već nakon 3 dana. U prva 3 postoperativna dana umjesto umivanjem oko se ispire umjetnim suzama da bi se smanjila mogućnost infekcije. U moru se smijete kupati već 2 sedmice nakon operacije, dok se bazena trebate suzdržavati mjesec dana zbog mogućnosti infekcije oka.

 Povratak na vrh13. Kontrolni pregledi nakon operacije?

Kontrolni pregledi se obavljaju dan nakon operacije, unutar sedam dana, nakon mjesec dana, zatim nakon 3 mjeseca, a nakon toga jednom godišnje. Prve dvije kontrole su najvažnije te je poželjno da ih obavite kod nas. O daljim kontrolama se dogovaramo individualno. Sve kontrole unutar 3 mjeseca postoperativno se ne plaćaju.

 Povratak na vrh14. Sigurnost operacije?

Metoda laserskog skidanja dioptrije u kliničkoj je upotrebi preko 20 godina i milioni ljudi operisani su u svijetu ovom metodom. Jedine komplikacije ovog zahvata mogu biti prolazna postoperativna suvoća oka i povrat dijela skinute dioptrije. Obje ove komplikacije ne mogu dovesti do gubitka vida i ne mogu se predvidjeti jer zavise o individualnom potencijalu za zarastanje tkiva. Postoperativna suvoća oka se rješava umjetnim suzama u vidu kapljica koje se kapaju dok se suzni film ne oporavi. Povrat dijela dioptrije može se riješiti ili dodatnim laserskim zahvatom ili nošenjem korekcije. Potrebno je reći da preko 95% pacijenata nema nikakvih poteškoća nakon zahvata.

 Povratak na vrh
 
 

 

 

Početna

50% popusta na lasersko skidanje dioptrije
Kontakt

O nama

Opšti podaci
Zaposleni
Kontakt i lokacija
1. u Crnoj Gori

Usluge

Lasersko skidanje dioptrije
Katarakta
Strabizam
Ordiniranje naočala
Staračka dalekovidnost - Presbyopia
Ugradnja Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Ugradnja multifokalnih sočiva
Pregled za lasersko skidanje dioptrije
 

Tehnologija

Laseri
Uređaji u operacionim salama
Oftalmološka dijagnostika

Baza znanja

Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)
Katarakta (mrena)
Implementacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Pitanja iz opšte oftalmologije
Kontaktna sočiva
Povišen očni pritisak - Glaukom
Retina
Strabizam
 

Cjenovnik