Katarakta (mrena)

1. Kolika je cijena operacije mrene?

2. Koje preoperativne pretrage moram napraviti prije operacije mrene?

3. Boli li operacija mrene?

4. Koliko vremena moram biti u bolnici zbog operacije mrene?

5.Kada mogu ići kući nakon operacije mrene?

6. Koja su ograničenja nakon operacije mrene?

7.Kada smijem gledati televiziju sa operisanim okom?

8. Kada je mrena dovoljno zrela za operaciju?

9. Hoću li trebati naočare poslije operacije mrene?

10. Jesu li godine ograničavajući faktor za operaciju mrene?

11. Kada moram doći na kontrolu?

12. Koliko dugo traje sočivo koje mi ugradite u oko?

13. Treba li djetetu operisati mrenu?

14. Na koje načine mogu platiti operaciju?
1. Kolika je cijena operacije mrene?

Cijena operacije mrene zavisi od vrste intraokularnog sočiva koja se ugrađuje u oko nakon uklanjanja mrene i kreće se od 900 eura do 1700 eura.

 Povratak na vrh2. Koje preoperativne pretrage moram napraviti prije operacije mrene?

Za operaciju mrene potrebno je napraviti slijedeće pretrage:
  • elektrokardiogram ( EKG), kompletnu krvnu sliku ( KKS), sedimentaciju iz krvi ( SE) te glukozu u krvi( GUK)
  • ostale pretrage vezane za oko koje se operira obavljaju se u sklopu obrade neposredno prije operacije
 Povratak na vrh3. Boli li operacija mrene?

Operacija mrene je bezbolan postupak. Oko se prije zahvata anestezira sa kapljicama, dakle primjenjuje se lokalna anestezija , a tokom operacije može se osjetiti mala nelagoda na što pacijent bude upozoren. Pacijent je potpuno budan, svjestan i sarađuje tokom operacije.

 Povratak na vrh4. Koliko vremena moram biti u bolnici zbog operacije mrene?

U vrijeme kad je pacijent naručen počinje preoperativni pregled i širenje zjenica prije operacije. To traje oko 30 minuta. Nakon toga se odlazi na operaciju koja traje oko 15- 20 minuta. Nakon operacije slijedi kratki odmor.

 Povratak na vrh5.Kada mogu ići kući nakon operacije mrene?

Nakon operacije mrene, koja traje oko 15 do 20 minuta, potrebno je još oko 20-30 minuta ostati kod nas da bi se pacijent odmorio od zahvata. Nije potrebna hospitalizacija tj. ostanak u bolnici te nakon zahvata odlazi kući. Preporuka je da se pacijent kod kuće odmara i postupa po uputstvima koje je dobio od ljekara prije operacije.

 Povratak na vrh6. Koja su ograničenja nakon operacije mrene?

Na sva ograničenja pacijent će biti upozoren u preoperativnoj pripremi i na kontroli dan nakon operacije. Potrebno je držati se uputstava za korišćenje obavezne terapije.  Operisano oko se ne bi smjelo umivati i prati barem 7 dana nakon operacije jer u vodovodnoj vodi ponekad ima nečistoća i mikroorganizama , a na oku je svježa hirurška rana. Ako je potrebno oko se može nježno isprati vještačkim suzama ili fiziološkim rastvorom. Oko se ne smije trljati ni dirati rukama. Prvih sedam do 10 dana zaštititi oko tamnijim naočarima pri izlasku napolje, izbjegavati vjetar, dim, prašinu, pare od kuvanja, pare sredstava za čišćenje. Preporučuje se ne podizati teže terete, ne biti dugo u sagnutom položaju, izbjegavati težu vježbu, izbjegavati bazene, banje, saune a sve to prvih mjesec dana nakon zahvata.
Nakon  prvih mjesec dana nema nikakvih ograničenja.

 Povratak na vrh7.Kada smijem gledati televiziju sa operisanim okom?

Gledanje televizije, kompjuter, vožnja i čitanje dopušteni su kada se Vi osjećate sigurni i kada Vam na oku ništa ne smeta, ne žulja niti peče. U tome ste vi sami najbolje mjerilo.

 Povratak na vrh8. Kada je mrena dovoljno zrela za operaciju?

Prije se mrena operisala klasičnom metodom (naravno to se i dan danas radi u ponekim bolnicama) što je podrazumijevalo da se mrena na veliki rez istisne  pomoću instrumenata iz oka u jednom komadu. Zato je bilo poželjno da je mrena što tvrđa i što gušća. To je velika trauma za oko i operacija je završavala postavljanjem velikog šava na napravljeni rez. Savremena tehnologija koju primjenjujemo u bolnici Meljine omogućava uklanjanje mrene ultrazvučnom metodom , a to je minimalno agresivno za oko i podrazumijeva brži oporavak vida. Na oku se načini rez manji od 3 mm ( ponekad i 2 mm), kroz njega ulazi ultrazvučna sonda koja mrenu otapa, aspirira iz oka  te se odmah ugrađuje umjetno sočivo u oko. Što je mrena mekša, potrebna je manja snaga ultrazvuka, odnosno što je ona tvrđa treba  primijeniti više ultrazvuka što ponekad znači nešto sporiji oporavak.

 Povratak na vrh9. Hoću li trebati naočare poslije operacije mrene?

Željeni rezultat vidne  oštrine nakon operacije mrene je da pacijent vidi što bolje na daljinu bez naočara.
Zbog toga se rade precizni izračuni jačine sočiva koja se ugrađuje u oko. Ako oko i prije operacije ima astigmatizam, najčešće je i poslije operacije  potrebna korekcija astigmatizma sa naočarima. U slučaju ostatne dioptrije potrebne su naočare i za daljinu. Za čitanje i rad na blizu potrebne su naočare koje se obično propisuju 1 mjesec nakon operacije.  Ako je ugrađeno mulifokalno sočivo, u 90 posto slučajeva nisu potrebne naočare za čitanje niti za daljinu. U nekih pacijenata postoji povremeno potreba za naočarima za „ srednju udaljenost“ (kompjuter).

 Povratak na vrh10. Je li dob ograničavajući faktor za operaciju mrene?

Dob apsolutno nije ograničavajući faktor za ovu vrstu operacije.
Kako se osim mrene sa dobi mogu pojaviti još neke bolest oka, prije svega bolesti žute pjege na očnom dnu, očekivani  rezultat vida nakon uklanjanja mrene se postavlja u skladu sa stanjem ostalih dijelova oka s čim je pacijent uvijek upoznat.
Kod pacijenata starije životne dobi obično se smanjuje  kvalitet tkiva rožnjače ( prednji providni dio oka) koja se može zamutiti tokom operacije. Zbog toga je potrebno samo nešto duže vrijeme oporavka vida.
Operacija se vrši u lokalnoj anesteziji ( koriste se anestetske kapljice) te nema straha od uspavljivanja i opšte anestezije za pacijente starije životne dobi.

 Povratak na vrh11. Kada moram doći na kontrolu?

Prva i obavezna kontrola je jutro nakon operacije. Tada se dobija prvi uvid u stanje oka, procjena toka oporavka te se reguliše terapija. Slijedeća kontrola je najčešće za 5-7 dana, a nakon toga za 3-4 sedmice. Tada se obično prestaje sa terapijom i propisuju odgovarajuće naočare. Operisano oko se nakon toga kontroliše za 3 pa za 6 mjeseci a nakon toga po dogovoru sa Vašim oftalmologom.

 Povratak na vrh12. Koliko dugo traje sočivo koje mi ugradite u oko?

Intraokularno sočivo najčešće nudi doživotno rješenje. Napravljena je od materijala koji ne izaziva reakciju organizma u smislu odbacivanja. 

 Povratak na vrh13. Treba li djetetu operisati mrenu?

Čim se ustanovi da dijete ima mrenu, treba je ukloniti što prije. S operacijom mrene kod djece ne smije se čekati jer se pod mrenom vid ne može razvijati. Operacijom mrene se povećava šansa za razvoj što boljeg vida. Gotovo je neizbježno da zaostane slabovidost, no čim se prije uradi operacija veća je šansa za bolji razvoj vida.  Kao i kod odraslih, nakon uklanjanja mrene ugrađuje se intraokularno sočivo koje optimizuje razvoj vida.  Različiti su stavovi o vrsti sočiva koje se ugrađuje. Moguće je ugraditi i standardnu akrilično kao i multifokalno sočivo. Nakon ugradnje sočiva treba se nastaviti sa liječenjem slabovidosti .  Obzirom na rast djeteta , pa tako i rast oka, očekuje se potreba za naočarima . Ponekad je u odrasloj dobi potrebna i zamjena intraokularnog sočiva zbog razlike u dioptriji koja je nastala zbog rasta.

 Povratak na vrh14. Na koje načine mogu platiti operaciju?

Plaćanje je moguće gotovinom ili karticama.

 Povratak na vrh
 

 

 

Početna

50% popusta na lasersko skidanje dioptrije
Kontakt

O nama

Opšti podaci
Zaposleni
Kontakt i lokacija
1. u Crnoj Gori

Usluge

Lasersko skidanje dioptrije
Katarakta
Strabizam
Ordiniranje naočala
Staračka dalekovidnost - Presbyopia
Ugradnja Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Ugradnja multifokalnih sočiva
Pregled za lasersko skidanje dioptrije
 

Tehnologija

Laseri
Uređaji u operacionim salama
Oftalmološka dijagnostika

Baza znanja

Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)
Katarakta (mrena)
Implementacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Pitanja iz opšte oftalmologije
Kontaktna sočiva
Povišen očni pritisak - Glaukom
Retina
Strabizam
 

Cjenovnik