Implantacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva

1. Što su Verisyse, Veriflex i Cachet?

2. Kako izgleda ugradnja intraokularnih sočiva?

3. Što ako imam astigmatizam, a ugrađuje mi se intraokularno sočivo?

4. Trebam li naočare za čitanje nakon ugradnje intraokularnog sočiva?

5. Što ako dobijem neku  drugu bolest oka tokom života,  a imam ugrađeno sočivo?

6. Koje su komplikacije kod ugradnje sočiva?

7. Što ako mi se nakon ugradnje sočiva poveća dioptrija?

8. Čega se moram čuvati poslije operacije?
1. Što su Verisyse, Veriflex i Cachet?

Verisyse, Veriflex i Cachet su vrste intraokularnih sočiva koja se ugrađuju u prednju očnu komoru ( između šarenice i rožnjače) u svrhu korekcije dioptrije. Implantacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva je alternativa laserskom skidanju dioptrije kada pacijent nije pogodan kandidat za lasersku korekciju dioptrije u slučaju previsoke dioptrije ili pretanke rožnjače.
Potrebno je uraditi temeljiti pregled kao bi se utvrdilo je li pacijent koji želi skinuti dioptriju, obzirom na brojne vrijednosti i proračune koji se provjeravaju, kandidat za lasersku korekciju ili za ugradnju sočiva.

 Povratak na vrh2. Kako izgleda ugradnja intraokularnih sočiva?

Operativni zahvat se najčešće izvodi u opštoj anesteziji (zbog potrebnog mirovanja pacijenta tokom postupka). Kroz mali rez na rubu rožnjače, unosi se sočivo u oko te se sa posebnim instrumentima na svoja dva kraja nježno pričvrsti za šarenicu ispred zjenice. Tako je sočivo čvrsto namješteno na odgovarajućoj poziciji. Na mjesto reza se postavlja jednostruki šav (smješten ispod gornjeg kapka) koji se najčešće uklanja za oko mjesec dana nakon operacije. Pacijent se nakon operacije vrlo brzo budi i poželjno je da ostane u bolnici do sutradan ujutro nakon prve kontrole.

 Povratak na vrh3. Što ako imam astigmatizam, a ugrađuje mi se intraokularno sočivo?

Astigmatizam je nepravilna zakrivljenost rožnjače koja se koriguje cilindričnom dioptrijom. Ugradnjom intraokularnog sočiva ne koriguje se astigmatizam i u slučaju da astigmatizam postoji nakon oporavka od ugradnje sočiva može se korigovati na više načina u svrhu postizanja što boljeg vida. Prvi način je da se propišu naočare za korekciju astigmatizma; drugi slučaj je da se astigmatizam koriguje laserski, ali tek 6 mjeseci nakon ugradnje sočiva. U velikom broju če slučajeva se astigmatizam smanji tokom oporavka od ugradnje sočiva zbog dinamike rožnjače tokom zarastanja rane.

 Povratak na vrh4. Trebam li naočare za čitanje nakon ugradnje intraokularnog sočiva?

Ne. Ugradnjom sočiva se samo koriguje dioptrija, a akomodacija u oku ostaje očuvana. To znači da se naše prirodno sočivo normalno snagom akomodacije prilagođava  i fokusira za dobar vid na blizu.

 Povratak na vrh5. Što ako dobijem neku  drugu bolest oka tokom života,  a imam ugrađeno sočivo?

Ugradnja sočiva u prednju očnu komoru je reverzibilan (povratan) postupak. Pojavom mrene (zamućenje našeg prirodnog sočiva), intraokularno sočivo se vrlo lako uklanja iz oka i nastavlja se operacija mrene po uobičajenoj metodi ultrazvučne operacije mrene. U slučaju udarca, traume, glaukoma ili nekog drugog stanja oka također se uklanja sočivo i primjenjuje se odgovarajući postupak.

 Povratak na vrh6. Koje su komplikacije kod ugradnje sočiva?

Svaki hirurški zahvat nosi određeni rizik od komplikacija. Na prvom mjestu se treba istaknuti rizik od infekcija, kao i kod svake operacije, no on je zaista brojčano zanemariv u našoj bolnici zahvaljujući velikom iskustvu operatera i standardima čistoće i sterilnosti u operacionim salama . Moguća je pojava prolaznog povećanja intraokularnog pritiska u oporavku neposredno nakon operacije (najčešće prve 2 sedmice), dok se ne uspostavi nova dinamika cirkulacije očne vodice. Svaka operacija oka nosi rizik i od ablacije retine (odljepljenje mrežnjače). Svaku komplikaciju moguće je zbrinuti.

 Povratak na vrh7. Što ako mi se nakon ugradnje sočiva poveća dioptrija?

U određenog broja pacijenata sa ugrađenim sočivom moguća je promjena dioptrije ( u 2 do 5 % ).
Ako se dioptrija promjeni može se uraditi laserska korekcija dioptrije ili dotična razlika korigovati naočarama. Ugradnja sočiva je reverzibilan postupak i moguće je u slučaju velike promjene dioptrije zamijeniti sočivo za odgovarajuće jače.

 Povratak na vrh8. Čega se moram čuvati poslije operacije?

Na sva ograničenja pacijent je upozoren u preoperativnoj pripremi te na viziti tj. na kontroli jutro nakon operacije. Potrebno je držati se uputstava za korišćenje obavezne terapije.  Operisano oko se ne bi smjelo umivati i prati barem 7 dana nakon operacije jer u vodovodnoj vodi ponekad ima nečistoća i mikroorganizama , a na oku je svježa hirurška rana. Ako je potrebno oko se može nježno isprati vještačkim suzama ili fiziološkim rastvorom. Oko se ne smije trljati ni dirati rukama. Prvih sedam do 10 dana zaštititi oko tamnijim naočarama pri izlasku napolje, izbjegavati vjetar, dim, prašinu, pare od kuvanja, pare sredstava za čišćenje. Preporučuje se ne podizati teže terete, ne biti dugo u sagnutom položaju, izbjegavati teže fizičke vježbe, izbjegavati bazene, banje, saune a sve to prvih mjesec dana nakon zahvata.
Nakon  prvih mjesec dana nema nikakvih ograničenja.

 Povratak na vrh
 

 

 

Početna

50% popusta na lasersko skidanje dioptrije
Kontakt

O nama

Opšti podaci
Zaposleni
Kontakt i lokacija
1. u Crnoj Gori

Usluge

Lasersko skidanje dioptrije
Katarakta
Strabizam
Ordiniranje naočala
Staračka dalekovidnost - Presbyopia
Ugradnja Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Ugradnja multifokalnih sočiva
Pregled za lasersko skidanje dioptrije
 

Tehnologija

Laseri
Uređaji u operacionim salama
Oftalmološka dijagnostika

Baza znanja

Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)
Katarakta (mrena)
Implementacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Pitanja iz opšte oftalmologije
Kontaktna sočiva
Povišen očni pritisak - Glaukom
Retina
Strabizam
 

Cjenovnik