Kontaktna sočiva

1. Želim da nosim kontaktna sočiva, preporučujete li meka ili polutvrda sočiva?

2. Mogu li spavati s kontaktnim sočivima?

3. Može li se s polutvrdih sočiva preći na meka?

4. Smijem li se u popodnevnim satima kratko odmoriti/odspavati s mekim kontaktnim sočivima na očima?

5. Mogu li roniti s mekim kontaktnim sočivima?

6. Mogu li se sočiva ispirati vodovodnom vodom?

7. Jesu li meka kontaktna sočiva u boji štetna za oči?

8. Smijem li s mekim kontaktnim sočivima putovati avionom budući da u svom sastavu imaju silikonski materijal?

9. Mogu li samo povremeno nositi meka kontaktna sočiva (godišnji odmor, sport) i koju vrstu preporučujete?

10. Mogu li se meka kontaktna sočiva nositi duže od vremena preporučenog od proizvođača?

11. Mogu li nositi meka kontaktna sočiva ako imam astigmatizam?
1. Želim nositi kontaktna sočiva, preporučujete li meke ili polutvrda sočiva?

Vrsta kontaktnih sočiva određuje se prema vašoj starosti, dioptriji i životnim navikama. Ukoliko imate visoku cilindričnu dioptriju, visoku sfernu dioptriju ili određene bolesti rožnjače (keratokonus) u obzir dolaze samo polutvrda sočiva. Često se kod kratkovidih osoba mlađe životne dobi, kod kojih se još očekuje rast dioptrije, preporučuje za početak nošenje polutvrdih sočiva, iako danas znamo da naučno nije dokazano da one usporavaju napredovanje dioptrije. U većini ostalih slučajeva, tj. gotovo uvijek kada je to moguće preporučuje se nošenje mekih sočiva. Za nošenje su ugodnije i jednostavnije, nije potrebno niti postepeno prilagođavanje na njih kao što je slučaj s polutvrdim sočivima. Puno češće se u praksi propisuju meka kontaktna sočiva. Danas na tržištu posoji veliki broj proizvođača i vrsta mekih kontaktnih sočiva. Prema preporučenom vremenu nošenja dijele se na: dnevne, dvonedjeljne, mjesečne , tromjesečne i godišnje. Danas se sve više propisuju dnevna i dvonedjeljna sočiva jer imaju odličnu propusnost za kiseonik i vodu, a zbog kratkog perioda nošenja i česte izmjene smanjuje se mogućnost razvoja infekcije.

 Povratak na vrh2. Mogu li spavati s kontaktnim sočivima?

U slučaju tvrdih i polutvrdih sočiva to nikako nije dozvoljeno. Struka ne preporuča spavanje s mekim kontaktnim sočivima na očima uprkos tome što proizvođači u svojim naputcima to dopuštaju kod određenih vrsta mekih kontaktnih sočiva (Night&Day). Opasnost leži u tome što je povećan rizik od razvoja infekcije ukoliko se one ne čiste redovno (svako veče) u odgovarajućim rastvorima, takođe propusnost za kiseonik i vodu ograničava „disanje“ rožnjače pod sočivom, što je posebno izraženo ukoliko se one nose kroz 24 sata. U tom slučaju može se pojaviti pojačana vaskularizacija ruba rožnjače. Ta pojava upozorava nas da je  potrebno smanjiti vremenski period nošenja sočiva jer do rožnjače ne dolazi odgovarajuća količina kiseonika.
 
 Povratak na vrh3. Može li se s polutvrdih sočiva preći na meke?

Može ako dioptrija to dozvoljava. U slučaju visokih cilindara ili visoke dioptrije često ne postoji mogućnost postizanja potrebne vidne oštrine s mekim kontaktnim sočivima. Razlog je taj što se meke kontaktna sočiva rade do određene visine cilindra i dioptrije. Ukoliko se ne može propisati meko sočivo odgovarajuće dioptrije preporučuje se nošenje polutvrdih sočiva. Ukoliko to dioptrija dozvoljava, nema poteškoća u prelasku s mekih na polutvrde. Taj proces nešto je teži i zahtjevniji jer je potrebno privikavanje na nošenje polutvrdih sočiva.

 Povratak na vrh4. Smijem li se u popodnevnim satima kratko odmoriti/odspavati s mekim kontaktnim sočivima na očima?

Možete, ukoliko taj odmor ne traje duže od sat-dva i ukoliko to ne prelazi u svakodnevnu naviku. Duži odmor s mekim sočivima svakako nije preporučljiv jer oko s sočivom ne „diše“ koliko je potrebno. Ukoliko se to dogodi potrebno je nakon toga izvaditi sočiva, odložiti ih u odgovarajući rastvor te za to vrijeme „odmoriti“ oko, tj. nositi naočare. Preporučljivo je kad god je to moguće kombinovati nošenje naočara i sočiva.

 Povratak na vrh5. Mogu li roniti s mekim kontaktnim sočivima?

Ni ronjenje ni plivanje s sočivima nije preporučljivo jer se na taj način povećava mogućnost infekcije oka. U vodi (posebno slatkoj) žive različiti patogeni organizmi koji tako mogu doći u dodir s okom, te se razmnožiti u području između rožnjače i sočiva, savršeno zaštićeni od spoljašnjih uticaja i odbrambenih mehanizama oka. Isto tako, ako ronite s sočivima vrlo je velika mogućnost da će vam sočivo ispasti iz oka. Međutim, ako drugačije ne možete funcionisati tada je obavezno korištenje maske za ronjenje preko sočiva. U tom slučaju najbolje je koristiti jednodnevna meka sočiva koje nakon jednokratne upotrebe bacate i za novu priliku koristite potpuno nov par sočivo.

 Povratak na vrh6. Mogu li se sočiva ispirati vodovodnom vodom?

To je strogo zabranjeno jer se u vodovodnoj vodi mogu nalaziti različiti infekti od kojih su neki toliko opasni da mogu dovesti do gubitka vida (npr. Acanthamoeba). Ispiranje i čuvanje sočiva u vodovodnoj vodi i ostalim (neadekvatnim) tečnostima apsolutno je zabranjeno. Potrebno je koristiti isključivo rastvore preporučene od strane proizvođača sočiva ili od oftalmologa/optičara. Najčešće su to tzv. „multipurpose“ rastvori koje u jednom imaju sve potrebne sastojke za konzervisanje i čišćenje sočiva. S sočivima se nemojte tuširati, umivati niti plivati - na taj način rizik od infekcije opasnim patogenima svodite na minimum.

 Povratak na vrh7. Jesu li meka kontaktna leća u boji štetne za oči?

Nisu jer su boje korištene u njima biokompatibilne (nisu štetne za tkiva). Za njih vrijede iste upute o čišćenju i čuvanju s naglaskom na nešto kraće preporučeno vrijeme nošenja kao i za one koje nisu u boji. Meka sočiva u boji mogu biti izrađene i u odgovarajućoj dioptriji (svaki proizvođač ima određene visine dostupnih dioptrija). Isto tako, one mogu biti jednodnevne, dvotnedjeljne ili mjesečne.

 Povratak na vrh8. Smijem li s mekim kontaktnim sočivima putovati avionom budući da u svojem sastavu imaju silikonski materijal?

Nema kontraindikacija za nošenje mekih kontaktnih sočiva tokom leta avionom.

 Povratak na vrh9. Mogu li samo povremeno nositi meka kontaktna sočiva (godišnji odmor, sport) i koju vrstu preporučujete?

Ukoliko to vaša dioptrija dozvoljava moguće je povremeno nositi meka kontaktna sočiva. U tom slučaju najbolje je odlučiti se za jednodnevna meka kontaktna sočiva koje nakon dnevnog korištenja bacate i za iduću priliku uzimate potpuno nov par sočiva. Tako nije potrebno brinuti o čišćenju, pohranjivanju i ponovnoj upotrebi istog sočiva. Tako se smanjuje rizik od infekcije. Ukoliko se prvi put odlučujete za sočiva, a bavite se sportom, preporučuje se nošenje mekih kontaktnih sočiva (manja vjerojatnoća od ispadanja sočiva i manja opasnost kod udarca u oko nego s polutvrdim sočivima).

 Povratak na vrh10. Mogu li se meka kontaktna sočiva nositi duže od vremena preporučenog od proizvođača?

Danas na tržišu imamo meka kontaktna sočiva s dnevnom, dvonedjeljnom, mjesečnom, tromjesečnom i godišnjom izmjenom. To označava maksimalno vrijeme korištenja jednog para sočiva. Naravno, to znači da se sočiva i dalje svako veče skidaju iz oka i odlažu u odgovarajućem rastvoru. Često se u prodaji zna dogoditi da je predloženo vrijeme nošenja duže od onoga koje propisuje proizvođač. U tom slučaju niti proizvođač ne može garantovati da duže nošenje sočiva neće imati štetne posljedice na oko, prema tome ne preporučuje se tzv. „produženo“ nošenje sočiva. Meka sočiva napravljena su od odgovarajućih materijala koji su propusni za kiseonik i vodu, a s dužinom nošenja vjerovatno se te odlike ponešto mijenjaju i smanjuju „disanje“ oka ispod sočiva.

 Povratak na vrh11. Mogu li nositi meke kontaktne leće ako imam astimatizam?

Astigmatizam označava nepravilnu zakrivljenost rožnjače koja se ispravlja cilindričnim staklima/sočivima. Na tržištu postoje tzv. meka torična sočiva koje mogu ispraviti astigmatizam do određene granice. One su odličan izbor kod pacijenata koji nemaju previsoku cilindričnu dioptriju. Problem nastaje kod pacijenata koji imaju toliku cilindričnu dioptriju koja se mekim toričnim sočivom ne može ispraviti. Kod njih je potrebno propisati polutvrda sočiva jer im jedino ona mogu dati maksimalnu moguću vidnu oštrinu.

 Povratak na vrh
 

 

 

Početna

50% popusta na lasersko skidanje dioptrije
Kontakt

O nama

Opšti podaci
Zaposleni
Kontakt i lokacija
1. u Crnoj Gori

Usluge

Lasersko skidanje dioptrije
Katarakta
Strabizam
Ordiniranje naočala
Staračka dalekovidnost - Presbyopia
Ugradnja Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Ugradnja multifokalnih sočiva
Pregled za lasersko skidanje dioptrije
 

Tehnologija

Laseri
Uređaji u operacionim salama
Oftalmološka dijagnostika

Baza znanja

Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)
Katarakta (mrena)
Implementacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Pitanja iz opšte oftalmologije
Kontaktna sočiva
Povišen očni pritisak - Glaukom
Retina
Strabizam
 

Cjenovnik