Retina

1. U vidnom polju često imam tačkice i mušice, paučinu koje se kreću kad mičem oko, je li to opasno? Užasno mi smetaju; može li se to izliječiti ili operisati?

2. Imam 65 god i primijetio sam slabljenje vida i  iskrivljavanje  linija pred jednim okom kad rješavam ukrštenicu i gledam televiziju, o čemu se radi?

3. Dijabetičar sam 10 godina na insulinu. Radio sam laser 2x na oba oka, uprkos tome mi slabi vid? Je li laser oštetio oko?

4.  Bolujem od vlažne makularne degeneracije. Predloženi su mi lijekovi Avastin i Lucentis. Kolika je cijena i koja je razlika među lijekovima?

5. Prije mjesec dana dijagnostikovana mi je tromboza očne vene. Vid mi je jako slab. Postoji li kakav lijek?

6. Imam 33 godine i primijetio sam tamnu mrlju koja stoji pred okom u centru vidnog polja uz iskrivljenje linija.
 
7. Imam 60 godina, operisanu kataraktu, međutim vid na lijevom oku je još uvijek slab kao prije operacije. Postavljena dijagnoza je celofanska makulopatija, savjetovana mi je operacija vitrektomija. O čemu se radi i hoće li mi vid biti bolji?

8. Koja je razlika između gasa i ulja i vazduha koji se stavljaju kao tamponada u oko nakon operacije vitrektomije?


1. U vidnom polju često imam tačkice i mušice, paučinu koje se kreću kad mičem oko, je li to opasno? Užasno mi smetaju; može li se to izliječiti ili operisati?

Tačkice i paučina ili mušice su najčešći simptomi degeneracije staklastog tijela. Staklasto tijelo ili vitreus je želatinozna supstanca koja ispunjava očnu jabučicu. S vremenom gubi svoju fluidnost, odnosno pojednostavljeno rečeno zgušnjava se i njene nepravilnosti se vide u obliku mušica, tačkica i slično. Radi se o prirodnom degenerativnom procesu, koji se većinom dešava kod starijih osoba, međutim i kod mladih ljudi s kratkovidošću se dešava puno ranije. Ne zahtijeva nikakvo liječenje već uobičajeno praćenje pacijenata. U nekim slučajevima, ako pacijentima to izrazito smeta može se učiniti dubinska operacija uklanjanja vitreusa, tzv vitrektomija. Važno je napomenuti da iako je to normalan proces u oku, potrb no je pratiti takve pacijente jer je moguće da se prilikom skvrčavanja i odvajanja staklastog tijela od očne pozadine stvori ruptura na očnoj pozadini te postoji opasnost od ablacije retine što je hitno stanje i zahtijeva operaciju. Simptomi koji ukazuju na to su uz uobičajene mušice ili paučine pred očima naglo povećanje njihovog broja bljeskovi pri zatvorenim očima ili u sumraku ili zavjesa koja prekriva vidno polje. Tad se hitno treba javiti oftalmologu koji će ukoliko postoji ruptura, ambulantno je laserski zbrinuti, odnosno u najgorem slučaju ablacije retine planirati hitan operacijski zahvat. 

 Povratak na vrh2. Imam 65 god i primijetio sam slabljenje vida i  iskrivljavanje  linija pred jednim okom kad rješavam ukrštenicu i gledam televiziju, o čemu se radi?
 
Iskrivljavanje linija predstavlja bolest makule, žute pjege koja je centar vida na očnoj pozadini. Postoje dva oblika degeneracije makule, suha i vlažna. Suha sporije progredira ali se može samo usporavati uzimanjem kompleksa vitamina da ne pređe u vlažnu. Vlažna degeneracija se može liječiti injekcijama Avastina ili Lucentisa tzv anti VEGF terapija koja smanjuje propusnost bolesnih krvnih sudova i sprečava nakupljanje tečnosti u makuli.

 Povratak na vrh 
3. Dijabetičar sam 10 godina na insulinu. Radio sam laser 2x na oba oka, uprkos tome mi slabi vid? Je li laser oštetio oko?

Dijabetes je hronična i progresivna bolest koja oštećuje krvne sudove. Pravilno napravljenom  laser fotokoagulacijom vare se mjesta koja propuštaju tečnost i krv i sprečava se daljnje pogoršanje bolesti. Međutim laserska terapija ne može izliječiti osnovnu bolest. Ukoliko nije dobro regulisan, dijabetes i dalje oštećuje oči uprkos laseru.

 Povratak na vrh


4. Bolujem od vlažne makularne degeneracije. Predloženi su mi lijekovi Avastin i Lucentis. Koja je razlika među lijekovima?

Avastin i Lucentis su lijekovi koji se primijenjuju u liječenju vlažnog oblika makularne degeneracije. Pripadaju skupini antitijela anti VEGF (vaskularni endotelni faktor rasta) i smanjuju propusnost i rast novostvorenih krvnih sudova. Avastin je prvobitno razvijen za liječenje metastaza karcinoma debelog crijeva, međutim u oftalmologiji je u cijelom svijetu u tzv. off-label upotrebi. Lucentis je razvijen samo za očnu primjenu te je manja molekula u građi u odnosu za Avastin. Dosad nije poznata razlika u njihovom djelovanju, a u toku su studije koje upoređuju oba lijeka. Važno je znati da se uvijek može s jednog lijeka prijeći na drugi i obrnuto u tijeku liječenja ukoliko pacijent želi.

 Povratak na vrh


5. Prije mjesec dana dijagnostikovana mi je tromboza očne vene. Vid mi je jako slab. Postoji li kakav lijek?

Zavisno u kom je opsegu tromboza prisutna, simptomi i oporavak su različiti. Prilikom tromboze očne vene, najčešće dolazi do nakupljanja tečnosti i oteknuća (edema) makule, odnosno žute pjege. Danas je standardna terapija ove bolesti anti VEGF terapija Avastinom, injekcijom koja se svakih 6 sedmica daje u oko. Što se ranije krene s terapijom, veće su šanse za oporavak. Novost u svijetu i klinici Svjetlost je nova injekcija depo preparata Ozurdexa, sporootpuštajućeg kortikosteroida koji ima djelovanje i 6 mjeseci.

 Povratak na vrh


6. Imam 33 godine i primijetio sam tamnu mrlju koja stoji pred okom u centru vidnog polja uz iskrivljenje linija.

S obzirom na godine najvjerovatnije se radi o centralnoj seroznoj retinopatiji (CSR). Javlja se najčešće kod mladih muškaraca. Nije poznat uzrok, ali je povezana između ostalog i sa stresom. Terapija je suportivna uz tablete dorzolamida (Diamox) i kapi diklofenak (Naclof) kao najčešćim, ali i uz modifikacije. Bolest obično prođe sama od sebe za mjesec dana ne ostavljajući posljedice za vid. Međutim u nekim slučajevima moguć je i hronicitet bolesti te se tad primjenjuje i agresivnija terapija (laser, Avastin) jer u takvim slučajevima moze bolest ostaviti trajnija oštećenja vida.

 Povratak na vrh


7. Imam 60 godina, operisanu kataraktu, međutim vid na lijevom oku je još uvijek slab kao prije operacije. Postavljena dijagnoza je celofanska makulopatija, savjetovana mi je operacija vitrektomija. O čemu se radi i hoće li mi vid biti bolji?

Radi se takođe o jednoj bolesti žute pjege gdje membrana, tanka i izgledom podsjeća na celofan (otud ime), presvlači makulu , nateže tkivo i vid slabi. Jedini način liječenja jest upravo operacija vitrektomija gdje se kroz male rupice na beonjači oka, pristupi očnom dnu, pa se mikrohirurškim instrumentima odljušti ta membranica s površine makule. Vraćanje vidne oštrine ovisi o trajanju bolesti, što kraće traje šanse za potpuni oporavak vidne oštrine su veće.

 Povratak na vrh


8. Koja je razlika između gasa i ulja i vazduha koji se stavljaju kao tamponada u oko nakon operacije vitrektomije?

Vazduh se obično stavlja u nekomplikovanim operacijama poput uklanjanja krvi iz oka kod nekomplikovanih dijabetičara, obično traje sedmicu, dvije i onda izađe iz oka. Nije preporučljivo letjeti avionom dvije sedmice. Gas  se stavlja kod dijabetičara, nekomplikovanih ablacija, površinskih bolesti makula kao npr. ruptura makule i sl. U oku je oko mjesec dana. Važno je znati da pacijent nakon tih tamponada ne vidi dok god su gas ili vazduh u oku. S gasom ne smije putovati avionom mjesec dana. Silikonsko ulje se stavlja kad je potrebna jaka tamponada obično kod težih ablacija i dijabetičara. Prednost je što pacijent odmah može vidjeti, ali nedostatak je što se ulje u drugom aktu mora vaditi van. Takođe od svih navedenih tamponada ulje najviše ima faktora za razvoj mrene te se preporučuje katkad uz vitrektomiju i operacija mrene odmah u istom aktu. Ostale komplikacije poput povišenja očnog pritiska su takođe moguće. 

 Povratak na vrh

 

 

 

Početna

50% popusta na lasersko skidanje dioptrije
Kontakt

O nama

Opšti podaci
Zaposleni
Kontakt i lokacija
1. u Crnoj Gori

Usluge

Lasersko skidanje dioptrije
Katarakta
Strabizam
Ordiniranje naočala
Staračka dalekovidnost - Presbyopia
Ugradnja Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Ugradnja multifokalnih sočiva
Pregled za lasersko skidanje dioptrije
 

Tehnologija

Laseri
Uređaji u operacionim salama
Oftalmološka dijagnostika

Baza znanja

Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)
Katarakta (mrena)
Implementacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Pitanja iz opšte oftalmologije
Kontaktna sočiva
Povišen očni pritisak - Glaukom
Retina
Strabizam
 

Cjenovnik