Strabizam

1. Imam djevojčicu od 1,5 g i unazad par mjeseci primijetili smo da joj oko blago bježi prema nosu. Je li prerano za pregled s obzirom na njenu starost?

2. Imam dijete od 4 g. Od rođenja oba oka povremeno pobjegnu prema nosu. Nosi naočare s dioptrijom +1,75 i +2,00. Je li moguća operacija i je li još prerano?

3. Imam 24 g., u djetinjstvu mi je desno oko bježalo prema vani  i napravljena je operacija, unazad 2-3 g primijetio sam da oko opet jače bježi prema vani. Je li moguća ponovna operacija?

4. Preporučuje li se operativno liječenje strabizma u slučaju kada je oko jako slabovido?

5. Koliko dugo treba ostati u bolnici nakon operacije strabizma i koliko traje oporavak?

6. Treba li poslije operacije strabizma nositi naočare?

7. Imao sam saobraćajnu nesreću prije 2 godine s povredom glave nakon čega mi desno oko stalno bježi prema nosu i dupla mi se slika kada gledam udesno. Na prijašnjim pregledima su mi rekli da je oštećen živac (abducens) i da se to ne može popraviti pa me zanima može li se moje stanje poboljšati operacijom?
1. Imam djevojčicu od 1,5 g i unazad par mjeseci primijetili smo da joj oko blago bježi prema nosu. Je li prerano za pregled s obzirom na njenu starost?

Za oftalmološki pregled nikad nije prerano s obzirom da je razvoj vida najintenzivniji kod sasvim male djece te se tada najuspješnije mogu ispraviti mogući poremećaji položaja očiju te refrakcione greške. Do uzrasta od 6 mjeseci normalno je da oči mogu malo bježati zbog nezrelosti neurološkog sistema, no nakon tog uzrasta ako oko bježi najvjerovatnije se radi o nekoj vrsti strabizma (škiljenja). Istina je da tako mala djeca ne mogu sarađivati te se ne može utvrditi njihova realna vidna oštrina ali uz posebne aparate koji su prilagođeni njihovu uzrastu,  te širenjem zjenica i skijaskopijom može se utvrditi imaju li nekakvu refrakcionu grešku (plus ili minus dioptriju) te po potrebi ordinirati naočare.

 Povratak na vrh2. Imam dijete od 4 g. Od rođenja oba oka povremeno pobjegnu prema nosu. Nosi naočare s dioptrijom +1,75 i +2,00. Je li moguća operacija i je li još prerano?

Jedna od metoda liječenja strabizma je hirurškim putem no prije nego se donese odluka o operativnom zahvatu potrebno je uraditi detaljan pregled sa širenjem zjenica na kome bi se utvrdilo koliki je ugao bježanja očiju sa i bez korekcije, kolika je realna dioptrija i je li dijete kratkovido. Ukoliko se utvrdi razlika dioptrije u korekciji koju dijete nosi i na široku zjenicu potrebno je najprije pojačati naočare, zatvarati oko koje slabije vidi, zatim napraviti kontrolu nakon nekoliko mjeseci. Ako se ugao škiljenja ispravlja naočarama to zovemo akomodativnim strabizmom. U tom slučaju nije potrebna operacija jer se operativno koriguje samo ugao škiljenja koji se ne ispravlja naočarama. Ako je i nakon nekoliko mjeseci ugao bježanja isti ili se ne ispravlja dovoljno potrebno je planirati operativni zahvat.

 Povratak na vrh3. Imam 24 g., u djetinjstvu mi je desno oko bježalo prema vani  i urađena je operacija, unazad 2-3 g primijetio sam da oko opet jače bježi prema vani. Je li moguća ponovna operacija?

Nakon operacije strabizma moguće je da oko ponovno pobjegne na istu ili čak suprotnu stranu, a češće se događa ukoliko je operisano oko kratkovido. Ponovna operacija već operisanog strabizma je moguća i zavisno od ugla bježanja može se uraditi na jednom ili na oba oka. Princip operativnog liječenja strabizma je skraćivanje  ili mijenjanje hvatišta spoljašnjih očnih mišića koji pokreću oko čime se promijeni položaj oka. Kakva će se operacija primijeniti, na koliko mišića i da li na jednom ili oba oka ovisi o intraoperativnom nalazu na mišićima koji su već operisani.

 Povratak na vrh4. Preporučuje li se operativno liječenje strabizma u slučaju kada je oko jako kratkovido?

Strabizam predstavlja za dosta pacijenata veliki estetski i socijalni problem te su pacijenti iz tog razloga jako motivisani za operativni zahvat. Kod pacijenata kojima je oko koje bježi jako krakovido takođe se može uraditi operativni zahvat koji je više estetske naravi, ali s ograničenim očekivanim rezultatom nakon operacije budući da to oko ne može fiksirati i time stvarati poticaj da ostane u ravnom položaju. Time je šansa da to oko ponovno pobjegne na istu ili suprotnu stranu puno veća nego kad oko ima dobru vidnu oštrinu, te je ponekad potrebno ponoviti operaciju.

 Povratak na vrh5. Koliko dugo treba ostati u bolnici nakon operacije strabizma i koliko traje oporavak?

Operacije strabizma izvode se u pravilu u opštoj anesteziji i to je jedini razlog zbog kojeg pacijent mora prenoćiti u zdravstvenoj ustanovi do drugog jutra. Inače je sam opravak brz, poslije operacije oko je blago otečeno i crveno jer se radi rez na vežnjača oka kako bi se došlo do mišića koji pokreću oko. Već drugi dan poslije operacije oko može ostati otvoreno. Bitno je redovno nakon operacije koristiti propisanu terapiju i poštediti se fizičkog napora barem mjesec dana. Otok splasne kroz nekoliko dana, a crvenilo potpuno nestane za nekoliko sedmica.

 Povratak na vrh6. Treba li poslije operacije strabizma nositi naočare?

Sam operativni zahvat na mišićima oka nema utjecaja na dioptriju te pacijent, ukoliko je nosio naočare prije, mora nastaviti nositi naočare i nakon operacije. U nekim slučajevima korekcija na naočarama ispravlja djelimično ili čak u potpunosti ugao bježanja i od toga zavisi i vrsta operacije koja će se uraditi, zato je važno da pacijenti koji idu na operaciju strabizma, a imaju različit ugao bježanja oka sa i bez korekcije, nastave nositi naočare i poslije operacije jer će se operacijom ispraviti bježanje oka samo onoliko koliko oko bježi kada pacijent nosi korekciju.

 Povratak na vrh7. Imao sam saobraćajnu nesreću prije 2 godine s povredom glave nakon čega mi desno oko stalno bježi prema nosu i dupla mi se slika kada gledam udesno. Na prijašnjim pregledima su mi rekli da je oštećen živac (abducens) i da se to ne može popraviti pa me zanima može li se moje stanje poboljšati operacijom?

U slučajevima poput vašeg kada je oštećen živac koji inerviše lateralni očni mišić (nervus abducens), oko na kojem je oštećenje ne može preći središnju liniju ili je prelazi ali ne ide do kraja u abdukciju (pogled na van) i često se tada javljaju dvoslike. Osobe s takvim oštećenjem moraju pomicati glavu da bi oba oka gledala na stranu paretičnog mišića i time smanjili dvoslike. Takvo stanje se ne može izliječiti, ali se zavisno od jačine oštećenja može olakšati nošenjem naočara s prizmama ili operativnim zahvatom. Operacijom se može postići da oko na strani paretičnog mišića gleda pravo što donekle pomaže u smanjenju simptoma te da pacijenti budu zadovoljni i u estetskom smislu.

 Povratak na vrh
 

 

 

Početna

50% popusta na lasersko skidanje dioptrije
Kontakt

O nama

Opšti podaci
Zaposleni
Kontakt i lokacija
1. u Crnoj Gori

Usluge

Lasersko skidanje dioptrije
Katarakta
Strabizam
Ordiniranje naočala
Staračka dalekovidnost - Presbyopia
Ugradnja Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Ugradnja multifokalnih sočiva
Pregled za lasersko skidanje dioptrije
 

Tehnologija

Laseri
Uređaji u operacionim salama
Oftalmološka dijagnostika

Baza znanja

Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)
Katarakta (mrena)
Implementacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Pitanja iz opšte oftalmologije
Kontaktna sočiva
Povišen očni pritisak - Glaukom
Retina
Strabizam
 

Cjenovnik