Nakon operacije mrene bez naočara - multifokalna intraokularna sočiva


Pri svakoj operaciji katarakte u oko se ugrađuju intraokularna sočiva koja nadoknađuju pacijentova zamućena sočiva tj. mrenu. Pacijent nakon operacije mora nositi naočale za čitanje jer novo ugrađeno intraokularno sočivo ne može mijenjati svoju jačinu, kao što je to moglo prirodno sočivo. Naime, dioptrija ugrađenog umjetnog sočiva izračunava se tako da pacijent nakon operacije jasno vidi bez naočala na daleko, dok za vid na blizinu treba nositi naočale.

AcrySof Restor intraokularno sočivo, najnoviji je proizvod poznate američke tvrtke Alcon. Sočivo je posebno brušeno tako da u oko ulazi slika koja je jasna i za daleke i za bliske predmete. Dakle pacijent ne mora nakon operacije mrene nositi naočale niti za daleko niti za blizu.

Na slici je prikazana AcrySof Restor intraokularno sočivo. U sredini sočiva vidi se poseban način brušenja sočiva s prstenovima različite dioptrijske jačine za daljinu i blizinu.


Da bi osoba jasno vidjela sliku nekog predmeta potrebno je da sočivo baca na zadnji dio oka jasnu i izoštrenu sliku. Ako se u oku nalazi prirodno sočivo, osoba snagom svoje akomodacije mijenja lomnu jačinu sočiva i tako omogućava slikama i dalekih i bliskih predmeta da se projektuju oštro na očnoj pozadini.

Kod ugradnje umjetnog sočiva to je nemoguće jer umjetno sočivo ima samo jednu lomnu jačinu pa pacijent mora odabrati želi li bez naočala jasno vidjeti na daleko ili na blizinu. Ako pacijent odabere da bez naočala želi gledati na daljinu, u oko se ugrađuje sočivo takve lomne jačine, a pacijent za čitanje treba naočale. I obratno, čita bez naočala, ali za gledanje na daleko treba naočale.

Ako je u oko ugrađena AcrySof Restor intraokularno sočivo pacijent vidi daleke(drvo) i bliske predmete(slova) jasno bez naočala.


 
 

 

 

Početna

50% popusta na lasersko skidanje dioptrije
Kontakt

O nama

Opšti podaci
Zaposleni
Kontakt i lokacija
1. u Crnoj Gori

Usluge

Lasersko skidanje dioptrije
Katarakta
Strabizam
Ordiniranje naočala
Staračka dalekovidnost - Presbyopia
Ugradnja Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Ugradnja multifokalnih sočiva
Pregled za lasersko skidanje dioptrije
 

Tehnologija

Laseri
Uređaji u operacionim salama
Oftalmološka dijagnostika

Baza znanja

Lasersko skidanje dioptrije (LASIK)
Katarakta (mrena)
Implementacija Verisyse, Veriflex i Cachet sočiva
Pitanja iz opšte oftalmologije
Kontaktna sočiva
Povišen očni pritisak - Glaukom
Retina
Strabizam
 

Cjenovnik